CORONA VİRÜS MÜCADELE EYLEM PLANI
GENEL BİLGİ
Çin’in Wuhan kentinde Aralık ayında ortaya çıkan Corona virüsü pek çok ülkeye yayılmış durumdadır.
Corona virüsünün kesin olarak görüldüğü ülkeler arasında; Çin, ABD, Fransa, Kanada, Güney Kore, Tayvan, Japonya, Singapur, Tayland, Avustralya, Vietnam, Hong Kong, Nepal, İspanya, Fransa, İngiltere, Irak, İran ve Malezya ve daha pek çok ülke bulunmaktadır.
Çin’de neredeyse tüm şehirler karantina altına alınmış ve ülkede yaşam durma noktasına gelmiştir.
Tespit edilen semptomları;
· Yüksek ateş ve halsizlik
· Öksürük
· Solunum zorluğu
· Nefes darlığı olarak sıralanmaktadır.
Virüsün öncelikli olarak yüksek ateşle belirti gösterdiği, ardından ise kuru öksürükle devam ettiği, yaklaşık bir hafta sonra ise nefes darlığına yol açtığı bilinmektedir.
UYGULAMA
BUYRUK GROUP olarak, korunma amaçlı oluşturulan eylem planı iki başlık altında toplanmaktadır:
1. PROJELERDE UYGULANACAK ÖNLEMLER
1.1 Konuyla ilgili bilinçlendirme amaçlı afiş/görseller ön plana çıkartılmalıdır.
1.2 Normal sıvı sabun yerine imkânlar dâhilinde antiseptik içeren sabun kullanılmalıdır.
1.3 Personelin yoğun olarak giriş-çıkış yaptığı bölümlere el dezenfektan otomatları konulmalı, personelin sürekli kullanım alışkanlığı edinmesi sağlanmalıdır.
1.4 Standart temizlik işlemlerine ilave olarak, yüzey ve ortam dezenfektanı kullanılmalı, bu kapsamda el teması yapılan tüm yüzey ve alanlara ( tırabzan, kapı kolları vs.) gün içinde düzenli olarak sprey pompa kullanılarak uygulama yapılmalıdır.
1.5 Mevcut durumda, sadece wc/lavabolara uygulanan Buharlı Dezenfektan işleminin genişletilerek, el teması olan tüm alan/yüzeylere ( tırabzan, kapı kolları vs.) daha yoğun periyodlarda uygulanmalıdır.
1.6 Ortak kullanım alanlarının sıklıkla havalandırılması sağlanmalıdır.
1.7 Dijital eşyalar ( bilgisayar, Mouse ) dezenfekte edilip, belirli periyotlarda temizlenmelidir.
1.8 Kişisel eşyaların paylaşımı engellenmeli, ortak alanlarda tek kullanımlık ürünler tercih edilmelidir.
1.9 Şirket araçları düzenli aralıklarla dezenfekte edilmelidir.
1.10 Bina içerisindeki çöpler, geri dönüşüm kutusu içerisinde bulunan çöpler fazla bekletilmeden her gün mutlaka atılmalıdır.
1.11 Toplantı odaları, genel amaçlı salonlar ve yemekhane gibi personelin yoğun olduğu noktalara, faaliyet saatleri dışında 30W UV STERİLİZASYON CİHAZI monte edilmeli ve düzenli olarak kullanıma alınmalıdır.
2. PERSONELE UYGULANACAK KİŞİSEL ÖNLEMLER
2.1 İşyeri Hekimi tarafından bilgilendirme/bilinçlendirme kapsamında yerinde eğitim programı düzenlenmeli, tüm personele ilgili eğitim verilmeli, konuya ilişkin hizmet verilen firmalar mail ortamında bilgilendirilmelidir.
2.2 El hijyenine dikkat edilmelidir. Düzenli el yıkama gibi hijyene bağlı alışkanlıklar geliştirilmeli, eller en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkanmalı, alkol bazlı el dezenfektanı kullanılmalıdır.
2.3 Eller yıkanmadan ağız, burun ve gözlerle temas edilmemelidir.
2.4 AVM, sinema vb. kalabalık ortamlardan mümkün olduğunca uzak durmaya çalışılmalıdır.
2.5 Bağışıklık sistemini güçlendirici şekilde beslenmeye özen gösterilmelidir.
2.6 Hasta insanlarla temastan kaçınmalıdır (mümkün ise en az 1 m. uzakta bulunulmalı), özellikle hasta insanlarla veya çevreleriyle doğrudan temas ettikten sonra eller sık sık yıkanmalıdır.
2.7 Öksürme veya hapşırma sırasında burun ve ağızın tek kullanımlık kağıt mendil ile örtülmesi, kağıt mendilin bulunmadığı durumlarda ise dirsek içinin kullanılması, solunum hijyen önerilerine dikkat edilmesi gerekmektedir.